Studiekeuze: welke studie past bij jouw kwaliteiten en talenten?

Je bent begonnen met de grote zoektocht naar een studie. Op internet word je overspoeld met informatie over scholen, opleidingen en toekomstige beroepen waar jij je doorheen moet spitten om tot een ‘goede’ keuze te komen. Wat kies je? Wat past bij jou? Waar word je gelukkig van? Allemaal vragen waar je misschien nog geen antwoord op hebt. Je weet niet meer waar je goed aan doet, je verliest je in een doolhof van mogelijkheden en je loopt vast.

Wij geven je tips voor je oriëntatie op een studiekeuze en het nemen van een uiteindelijke beslissing.

Hoe oriënteer jij je voordat je een keuze maakt?

Informatie verzamelen, beleven of dromen?
Er zijn verschillende manieren om je te oriënteren op het kiezen van een studie, een school en misschien zelfs een stad waar je wilt studeren. De ene persoon vindt het fijn om veel te lezen over een opleiding en informatie te verzamelen op bijvoorbeeld het internet of door het opvragen van een brochure. Het kan ook zijn dat jij iemand bent die juist graag langsgaat op een school en zelf wilt beleven hoe het daaraan toe gaat bijvoorbeeld door een open dag of een meeloopdag. Of ben je meer geïnteresseerd in de mogelijkheden voor de toekomst als je naar een studie zoekt? Denk je al na over welke richting je op wilt of heb je een droom waar de keuze voor een studie bij moet aansluiten? Alle manieren van oriënteren zijn goed, kies vooral voor die manier die jij het beste bij jou vindt passen!

Na het oriënteren, komt het keuzemoment! Hoe kies jij?

Op papier de beste optie of wat goed voelt?
Heb je veel informatie en criteria verzameld en studies op verschillende scholen met elkaar vergeleken? Dan vind je het waarschijnlijk fijn om te kiezen voor het beste alternatief nadat je alle informatie hebt geanalyseerd. Het kan ook zijn dat jij je meteen thuis voelde op een school, dat de sfeer en de mensen je erg aanspraken en dat het voor jouw gevoel een goede keuze is om voor een bepaalde school en stad te kiezen. Dan vind je het fijn om je keuze te baseren op datgene wat jij belangrijk vindt. Ook in dit geval geldt dat beide manieren van keuzes maken goed zijn. Ben je bang om een keuze te maken? Besef je dan dat een keuze vaak niet definitief is, al lijkt dat op dat moment wel zo.

Keuzes maken is lastig. Vraag om hulp!

Heb je de neiging om eindeloos voor- en tegenargumenten tegen elkaar afwegen, stel je het maken van een keuze voor je uit of kies je gewoon helemaal niet? Wij kunnen je helpen. Met behulp van de Me.-scan kunnen wij je inzicht geven in wie jij bent, waar je goed in bent (kwaliteiten), welke talenten je hebt en wat je kan belemmeren om keuzes te maken voor jezelf. In een persoonlijk gesprek gaan we op zoek naar wat bij jou past. Wij helpen je om keuzes te maken die echt bij jou passen!

 

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.