Naar jezelf luisteren, hoe doe je dat?

Om negen uur heb ik een belangrijke afspraak op kantoor dus ik moet op tijd vertrekken. Wel eerst ontbijten; belangrijkste maaltijd van de dag hé. Ik moet niet vergeten m’n vriendin te bellen om te vragen hoe het met de kleine gaat. Oh, en snel nog even inschrijven voor een sportles vanavond. Eigenlijk ben ik super moe, maar ja…

 

De afgelopen maanden was het weer een uitdaging voor mij om mijn energielevel een beetje in balans te houden. Als je – zoals ik – dag in dag uit heel veel dingen moet, van anderen maar ook vooral van jezelf, kun je daar behoorlijk moe van worden. ‘Pas goed op jezelf, meissie!’, appt mijn moeder dan. Ik weet het, denk ik dan. Dat is super belangrijk. Op jezelf letten, naar jezelf luisteren; maar hoe doe je dat dan?!

Het begint eigenlijk al bij het woord ‘moeten’. Wij zeggen bij TheTrueTalentTeam wel eens: “Moeten is doen wat anderen willen”. Mijn eerste reactie is dan: ik moet vooral heel veel van mezelf. Niemand zegt tegen mij dat ik m’n vriendin moet bellen, toch? Of bel ik haar omdat ik denk dat ze dat van mij verwacht en ik de perfecte vriendin wil zijn? Kijk, daar ga je al.

Ik ‘moet’ heel veel van mezelf. Heb je even? Ik moet een leuke en lieve vriendin zijn, ik moet goed zijn in wat ik doe, ik moet betekenisvol werk hebben, ik moet sporten, ik moet gezond eten, ik moet tijd voor mijn familie en vrienden vrijmaken, ik moet er goed uit zien, ik moet voldoende rust nemen. Joe, ben je er nog? Ik kan nog wel even doorgaan.

Het is duidelijk dat ik heel veel moet, maar wat wil ik nou eigenlijk? Wat vind ik echt belangrijk? Wat is voor mij echt van waarde? En hoe zorg ik ervoor dat ik voldoende energie overhoud om te kunnen doen wat ik belangrijk vind?

In essentie gaat het allemaal over het stellen van grenzen en je daar vervolgens ook aan houden. Dat begint bij het bepalen van jouw waarden. Wat is voor jou waardevol. Is vrijheid voor jou een belangrijke waarde? Dan word je er waarschijnlijk niet blij van als je de hele week in een klein kamertje achter je bureau zit. Weten en bewustzijn van datgene wat voor jou echt belangrijk is, maakt het veel makkelijker om keuzes te maken waar je vrolijker van wordt en je energie oplevert in plaats van energie kost. Is dat even lekker!

Dit klinkt misschien makkelijk, maar dat is het natuurlijk niet. Herken jij je in dit artikel en heb jij moeite om je eigen grenzen te stellen? Ga dan naar www.petervannieuwburg.nl/coaching/grenzen en lees meer over onze visie op dit onderwerp.

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.